Pogosta vnetja ušes

Zakaj takšna povezava med pogostimi vnetji ušes in razvojem govora?

Natančne izgovorjave se učimo s poslušanjem, gledanjem ter igranjem z glasovi. Predvsem pa ponavljanjem.

Če je poslušanje ovirano, je torej ovirano učenje pravilne izgovorjave posameznih glasov.

Pri vnetju ušes se pogosto zgodi, da otrok slabo sliši. In če v kritičnih obdobjih učenja glasov velikokrat slabo sliši, se težje nauči ustrezne izgovorjave posameznih glasov.

Izrazitega pomena je, da se otrok ob vnetju ušes dobro pozdravi, da preprečite ponovitev vnetja, kar podaljšuje čas slabšega sluha. Ne ignorirajte majhnih prehladov, saj lahko velikokrat vodijo v vnetje ušes.

Ves čas je pomembno, da:
1. Uživate hrano, ki podpira imunski sistem (začimbe in zelišča, sezonsko sadje in zelenjava – z domačega vrta je najboljše, med, …). Pijete dovolj tekočine
2. Preživljate čas zunaj, prilagajate le količino časa, glede na temperature, vreme in počutje. Sicer pa → ne obstaja slabo vreme, so samo slaba oblačila. 
3. Redno čiščenje nosu.

♥ ♥ ♥

Velika težava, ki jo opažam dandanes, je to, da si otroci ne znajo obrisati nosu. 

 Velika večina jih niti ne zaznava, da jim kaj teče iz nosu,  se ne zavedajo, da lahko nekaj naredijo, da bo nos prehoden in bodo lahko dihali skozi nos,  ne znajo pihati.
Usmerite jim pozornost na to, naučite jih, kako se robček prime, kako si stisniti eno nosnico in močno pihniti, ponoviti na drugi strani in kako robček stisniti, da ne razmažemo izpihanega po polovici obraza.

KAKO JIH NAUČIMO?

Pokažemo jim, zraven tudi mi primemo robček, tudi mi pihamo. IN dovolimo jim, da poskušajo, tudi če bodo večkrat popacani po celem obrazu. Pazite, ne bodo znali kar iz danes na jutri, niti čez en teden ali mesec. Če pa jih boste pohvalili in jim dali vedeti, da je to težko, bodo nase ponosni in še naprej poskušali.